PRAZNINA NA MAPI

Na granici smo. Znak nam želi dobrodošlicu na svih šesnaest jezika nekadašnjih republika Sovjetskog Saveza.

Na novijim mapama, ZEMLJA VUKOVA se uočava kao velika praznina. Napušteni gradovi, sela i putevi su izbrisani s mapa. Ne žele da neki vikend posjetilac zabasa na puteve koji nijesu bezbjedni.

Granična linija je široka. Zemlja nije vrijedna borbe. Ako siđemo s glavnog puta i krenemo duž granicne linije, proći cemo kroz mrtva sela i nikad nećemo znati u kojoj se zemlji nalazimo.

Putujemo dok ima asfaltnog puta, a onda ostavljamo vozilo i nastavljamo pješice. Ne treba brinuti za automobil ili motocikl, niko ga neće naći, šanse da ovdje sretnete nekoga su iste kao na Antarktiku.

Saobraćajni znak pokazuje udaljenost do nekog sela.

Ovo je kućica za ptice. Čvorci su davno odletjeli.

Bjeloruska zabranjena zona se zove "Radiološki ekološki šumski rezervat". Mnoga sela su van puteva. Mnoga i nemaju puteve, jedini način da se dođe do njih je na traktoru ili pješice.

Ako ste umorni, uvijek ćete naci klupu da se odmorite.

Možemo zastati i gledati černobiljski ekvivalent Nijagarinih vodopada. Nivo zračenja ovdje je kao u Kijevu; stajati na ovom mostiću je isto tako bezbjedno kao stajati na mostovima Venecije. Ali nikad ne zaboravite da je ovo ipak Crni, gdje možete odšetati samo stotinak metara odavde i naći se na opasno radioaktivnom mjestu. U černobiljskoj oblasti postoji nekoliko stotina mjesta na kojima je pokopan radioaktivni otpad, a niko ne zna gdje se ona sva nalaze. Ljudi koji su zakopali otpad su sad i sami pokopani - neka počivaju u miru, jer mi koji smo živi ne možemo. Zbog bezbjednosti, Gajgerov brojač mora stalno biti uključen.

Konačno, evo sela. Bez imena.

Teško mi je da opišem šta osjećam kad dođem u selo bez ljudi, ali ci pokušati - prvi osjećaj je kao da postajem gluva. Tišina je užasna. Nema pjesme ptica, nema vjetra, ničega što bi moglo razbiti tišinu. Sela su živopisnija nego gradovi, kuće i štale izgledaju nestvarno. Sve izgleda kao na slici, a ja osjećam da šetam unutar te slike.

<<- Prethodna stranica Sljedeća stranica ->>
   
comments powered by Disqus