Černobilj

Ovo je gradic Černobilj. Gajgerov brojač mjeri od 20 do 80 mikrorendgena, zavisno gdje se nalazite. Ovo mjesto je ono što ja zovem zombi - gradom, što znači da je cjelokupno stanovništvo evakuisano u maju 1986. Nakon toga, gradic je bio očišćen, i postao baza za radnike nuklearne elektrane. Neki od njih još uvijek žive ovdje, ovo je najbezbjedniji dio zone.

Tokom vremena nuklearnih padavina, glavni faktor je bilo širenje pomoću vjetra. Vjetar je sijao smrt u nekim mjestima, i slučajno poklanjao milost drugima. Černobilj je udaljen samo 12 km južno od reaktora ako putujete kroz vazduh. Prvih dana nakon nesreće, nivo radijacije nije bio visok. Značajna činjenica, imajući u vidu da je radijacija iz Černobilja tada već pogodila sjever Evrope. Ali to je još uvijek bila tajna, i Šveđani su počeli tražiti izvor pojačane radijacije u svojim nuklearnim elektranama. Prvog maja, vjetar je promijenio pravac, i jutarnja mjerenja ovdje su pokazala 24 milirendgena na sat. Radioaktivni oblaci su prohujali iznad ovog mjesta, ubili ga i krenuli u Kijev, na našu čuvenu prvomajsku milirendgensku paradu za praznik rada.

Napuštamo grad...

A ovo je seoska izborna kuća...

Bilo je sasvim dosadno učestvovati na izborima sa jednim kandidatom iz jedne partije, pa je odziv bio veoma slab. Sve dok lokalni zvaničnici nijesu došli na ideju da ponude besplatno piće u zamjenu za glas. To je inspirisalo izborno tijelo da postane veoma zainteresovano za politiku.

Vrata na desnoj strani su vrata kancelarije za besplatno piće, a lijevo su vrata izborne kancelarije. Ne znam da li su vlasti došle i na ideju da se dan nakon izbora proglasi neradnim, kako bi glasači mogli da dođu sebi prije povratka na posao. Starac koji mi je ispricao ovu priču se nije mogao sjetiti.

Atomsko postrojenje

Na ovom dijelu putovanja, pištanje Gajgerovog brojača me obično inspiriše da ubacim u veću brzinu i projurim sa naglašenom žurbom. Hrpica stabala ispred mene nosi ime crveno ili magično drveće. Godine 1986, ta stabla su blještala crvenom bojom od radijacije. Posjekli su ih i pokopali ispod metar debelog sloja zemlje.

Očitavanje na asfaltnoj podlozi je između 500 i 3.000 mikrorendgena, zavisno gdje stojite. To je 50 do 300 puta veće od radijacije prirodnog okruženja. Ako pođem naprijed 10 metara, Gajgerov brojač ce iskočiti iz svog mjernog opsega. Ako pođem nekoliko stotina metara naprijed prema reaktoru, radijacija je 3 rendgena na sat - 300.000 puta više od uobičajene. Ako nastavim da koračam dalje prema reaktoru, počeću da blještim u sumraku. Možda zbog toga ovo drveće zovu magičnim. To je neka vrsta magije kad neko ode u motociklističkoj kožnoj odjeći, a vrati se kao vitez u blistavom oklopu.

Ovo je teritorija nuklearne elektrane. Očitavanje na Gajgerovom brojaču ovdje je takođe između 500 i 3.000 mikrorendgena na sat.

Elektrana je potpuno zatvorena 2000 godine. Uskoro se mora izgraditi novi sarkofag, jer je prvobitni brzopleto konstruisan, i raspada se.

Samo mali dio radijacije unutar njega je dosada dospio vani. Mnogi naučnici vjeruju da je preko 90 % još uvijek ispod sarkofaga. Dio ostatka radioaktivnog goriva unutra ima nadimak „slonova noga”, zbog svog karakterističnog oblika. Oko 190 tona urana i 1 tona posebno opasnog plutonijuma je još uvijek tamo, i ako veliki, zli nuklearni slon ikad zakorači vani, bićemo u velikim nevoljama...

Čula sam i da je sa svim tim betonom od koga je napravljen, sarkofag pretežak... jednog dana bi mogao propasti, dospjeti u podzemne vodotokove, i ostaviti Evropu bez vode.

Ovo je posljednji kontrolni punkt. Dalje je potrebna specijalna zaštitna odjeća i posebna dozvola... Nijesam baš tako radoznala...

Naše piramide

Sarkofag će ostati radioaktivan još najmanje 100.000 godina. Trajanje egipatskih piramida je 5.000 do 6.000 godina. Svaka kultura ostavlja nešto čovječanstvu, nešto besmrtno; judejska epoha nam je ostavila Bibliju, grčka kultura filozofiju, Rimljani su doprinijeli zakonu, a mi ostavljamo Sarkofag, konstrukciju koja će nadživjeti sve ostale simbole naše epohe, i može trajati duže od piramida.

<<- Prethodna stranica Sljedeća stranica ->>
   
comments powered by Disqus