Pelin

Ovakvi su putevi kojima prolazimo, na nekim mjestima dobri

a na nekima loši.

Tu i tamo, na putu se ispriječi srušeni stub.

Dokle god putujemo kroz ZEMLJU VUKOVA, vidimo samo sjenke mrtvih sela i uništenih farmi. I vidimo travu koja raste pored puta. To je pelin, mi ga zovemo černobilj. Ima gorak ukus.

Priroda je nemilosrdna u ponovnom osvajanju zemlje. Za nekoliko stotina godina, svi tragovi čovjeka će biti zbrisani odavde. A radijacija će ostati dugo nakon toga. Budućnost ove zemlje su radijacija, vukovi i pelin.

Da smo prošli ovuda u jesen, stabla voćki bi bila duboko naklonjena, nudeći nam svoje velike kruške i jabuke, ali se ne bismo usudili da ih uzmemo.

Biblijska Knjiga otkrovenja kaže da je velika zvijezda, plamteći poput baklje, pala na trećinu rijeka i izvora, i učinila ih gorkim... Dakle, nećemo piti vode ni sa ovog izvora.

Budući da nijesam vjernik, nijesam previše zabrinuta zbog svojih grijehova, jer ćemo njihovu cijenu platiti u sljedećem životu, ali me zbilja zabrinjavaju greške čiju cijenu moramo da platimo na ovom svijetu... Ja nijesam optimista koji vidi da je čaša do pola puna, i nijesam pesimista koji vidi da je ta ista čaša do pola prazna. Ja sam realista koji uvijek vidi čašu onakva kakva je, i ovdje u Crnom kroz staklo mutno vidim da su tvorci Biblije nekako predvidjeli černobiljsku katastrofu.

U grčkom, jeziku na kome je Novi zavjet napisan, u stihu koji kaže "... i pade velika zvijezda s neba, goreći kao baklja...", riječ "pasti" znači "prekriti" ili "spustiti se", a riječ"zvijezda" se prevodi "poput bljeska s neba"; to je dalje izvedeno od grčke riječi koja znači "raširiti se poput prekrivača" - tačan opis radioaktivnog oblaka koji je prekrio region. Najinteresantnije je da riječ "baklja" dolazi od grčkog glagola "zračiti", i kad ga pretvorite u imenicu, dobijate "zračenje".

U stihu 11, ime zvijezde je čak napisano velikim početnim slovom, kao ime mjesta. Što se tiče "trećine svijeta", u grčkom iz prvih vjekova, izraz "jedna trećina" je bio popularan za opisivanje velike količine nečega. Černobilj stoga može biti grupno ime za sve Černobilje koji će se tek desiti; gdjegod da "velika zvijezda" ponovo padne, budućnost ove zemlje će biti ista, zračenje i pelin - trava zaborava.

Još jedan interesantan detalj je da je značenje "pelin" za "černobilj" sada misteriozno nestalo iz naših rječnika. Takva je politika vlade. Da bi smanjili apokaliptično raspoloženje i izgradili još reaktora, izbrisali su tu riječ iz rječnika. Sumnjam da će uspjeti da izbrišu ovu epizodu iz našeg sjećanja, riječ je i dalje u svakodnevnoj upotrebi, i svi znamo da ni sve vlade svijeta niti njihovi bogati patroni iz svemoćne nuklearne industrije ne mogu izbrisati stihove iz Biblije.

<<- Prethodna stranica Sljedeća stranica ->>
   
comments powered by Disqus